‘El Sopar’ de Pere Portabella tanca el 16è Manlleu Film Festival

El film, d’un alt valor històric però també cinematogràfic, es projectarà el diumenge 15 de juliol després de l’entrega de premis i comptarà amb la presència del cineasta.

Protagonitzat per cinc ex-presos polítics del franquisme, el documental és una conversa col·lectiva sobre el fet de ser pres polític, les conseqüències i els efectes que ha provocat en les seves vides. La pel·lícula va ser rodada, de forma clandestina, la tarda-vespre del 2 de març de 1974 en una masia de Sant Llorenç Savall. Anys després s’ha conegut que aquella mateixa tarda el règim franquista havia executat a Salvador Puig i Antich.

El film esdevé una catàrsi col·lectiva fins a l’últim fotograma. L’aproximació visual de Portabella estableix una connexió directe entre els ex-presos i l’espectador en un relat cru i colpidor.

Pere Portabella, cineasta i activista polític a parts iguals, ha treballat durant molts anys el format del curtmetratge amb peçes com “Miró, l’altre” (1969), “La tempesta” (2003), o “Mudanza” (2008). En el camp del llargmetratge, “Vampir – Cuadecuc” (1970) o “El silenci abans de Bach” (2007) són alguns dels més destacats. Com a productor, Portabella ha produït films multipremiats com “Viridiana” (1961) de Luís Buñuel.

L’acte d’entrega de premis començarà a les 9 del vespre i comptarà amb un torn de preguntes en forma de col·loqui al acabar la projecció del film de Portabella.

 

Foto: Cristina Calderer